Noson S. Yanofsky - Wat je brein te boven gaat


Noson S. Yanofsky - Wat je brein te boven gaat: de grenzen van wetenschap, wiskunde en logica (2014)

Noson S. Yanofsky is hoogleraar aan de afdeling computer- en informatiewetenschap aan het Brooklyn College en de Graduate Center van de City University van New York.

pag. 146
"Kurt Gödel, de grootste logicus sinds Aristoteles, was van mening dat de menselijke geest meer is dan alleen een machine. Volgens hem waren er bepaalde uitspraken die niet door enig mechanisch systeem bewezen maar niettemin door mensen gekend c.q. begrepen konden worden. Gödel zei dat daaruit blijkt dat de menselijke geest meer is dan alleen een eindige machine."

pag. 147
"Vraag niet of de menselijke geest meer is dan een machine is, maar of we een machine ooit meer als de menselijke geest kunnen laten gedragen... Als een menselijke geest iets meer is dan een machine, is het onmogelijk om een machine echt een geest te laten hebben. Aan de andere kant, als de geest niet meer is dan een kunstmatig machine en het alleen maar lijkt alsof hij meer doet dan een machine, dan kunnen we verwachten dat we het met genoeg tijd en inventiviteit ook kunnen laten lijken alsof een computer meer doet dan een machine. Is kunstmatig intelligentie mogelijk? Zelfs als we een computer zich als een mens laten gedragen, betekent dat dan dat een computer een bewustzijn zal hebben?"

pag. 176
Referend naar Eugene Wigners (902-1995) vervallen van superposities tot een positie bij bewust waarneming. "Mensen nemen allen posities waar, en geen superposities, dus het moet iets met het bewustzijn te maken hebben. Waardoor brengt het bewustzijn dit verval van een superpositie tot een positie teweeg?
Deze rol van het bewsutzijn brengt kritiek op de filosofische denkwijze van het materialisme aan het licht. Een materialist gelooft in wezen dat de wereld fysieke objecten en ruimtes tussen fysieke ruimtes bevat. Meer niet! De meeste natuurkundige wetten kunnen vanuit dit perspectief worden worden bezien. Een materialist gelooft dat zelfs dat mensen simpele mechanische schepsels zijn die uit atomen en moleculen bestaan die simpelweg de natuurkundige wetten volgen. De kwantummechanica is een bedreiging voor het simpele mechanisme omdat zij de nadruk legt op een nieuwe entiteit in het universum, die het bewustzijn wordt genoemd. Het bewustzijn bestaat niet uit fysieke objecten en is toch van invloed op de werking van het universum. Het bewustzijn zorgt ervoor dat een superpositie vervalt tot een positie. Er zijn niet alleen maar fysieke objecten en de ruimtes daartussen. Wetenschappers en materialisten moeten het bewustzijn een plaats geven in hun wereldbeeld."