J. Allan Hobson - Bewustzijn



https://nl.wikipedia.org/wiki/Allan_Hobson









J. Allan Hobson - Bewustzijn, Consiousness (1998)


pag. 13
Aspecten van het bewustzijn
  1. Globaal (1-vormig)Bewustzijnstoestanden zijn 1 vormig Het bewustzijn kan zich op 1 willekeurig moment bezighouden met slechts 1 idee, waarneming of 1 emotie
  2. Componentiëel (modulair)Ervaringscomponenten
    1. gewaarworden
    2. waarnemen
    3. aandacht
    4. emotie
    5. instinct
    6. geheugen
    7. denken
    8. taal
    9. intentie
    10. oriëntatie
    11. leren
    12. vrije wil
    13. beweging
  3. Gradueel (dynamisch)
    • ontwikkeling tussen de soorten (fylogenese)
    • gedurende het leven van een afzonderlijk individu (ontogenese)
    • gedurende de dag (waken, slapen...)

pag. 57
Fenomenologisch aspect (ervaring)   Fysiologisch gegeven (experimenteel)
  1. Globale verbinding                             - Neurochemische modulatie en syncroniciteit
  2. Modulariteit                                        - Opsplitsing in componenten   
  3. Gradueel karakter                               - Neuro-Electrische activeringsniveau's      

Pag. 67
De reticuluaire (netwerkachtige formatie in de kern van de hersenstam veroorzaakt electrochemische activering. Het nivo van bewustzijnstoestand stijgt en daalt als reactie daarop.

In 1949 ontdekten Moruzzi en Magoun het reticulaire activeringssysteem (RAS)
  • aspecifieke activering van hersencellen
  • specifieke verbindingen die functioneren in nauwkeruig gereguleerde sensomotorische functies, zoals het richten en bewegen van hoofd en ogen die van essentieel belang zijn voor het bewustzijn
pag. 68
Hersenen kunnen alleen bewust zijn als de zenuwcellen een bepaald nivo van electochemische activiteit bezitten. Het bewustzijn opereert  binnen een zeer smalle marge van activering. De hersenactivering wordt automatisch op een hoog nivo gehouden, ook als we dat niet bewust zijn. Dit geldt ook voor de slaap.

De gevoeligheid van de hessenen-geeest voor het activeringsnivo is dat de reticulaire formatie een zeer grote gevoeligheid bezit die naar geleiven kan worden veranderd.

"Door de spanning in onze spieren te veranderen en door onze inwendige aandacht op het ene of het andere informatiekaneel te richten, kunnen we de rustige havens van de bewuste wereld binnenkoersen. Als we dat doen, bregen we onze reticulaire formatie gedeeltelijk onder controle van onze wil, miscchien via de prefrontale cortex. De kracht van positief denken is uiteindelijk toch mee dan alledaagse kwakzalverij, Het is een neurobiologische realiteit."

pag. 69
De reticulaire formatie ligt tussen het ruggenmerg (dat voor snelle en automatische reflexen zorgt) en de hersenen. Deze formatie zorgt dus voor verkeer tussen onze bewuste en onbewuste hersendelen.

De reticulaire formatie is verbonden met
  • de thalamus, met verbindingen naar de hersnenschors (waarnemen, perceptie, aandacht, langetermijngeheugen)
  • hypothalamus
  • hippocampusamandelkern in de limbische kwab (emotie, kortetermijngeheugen en instinct)alle ontvangers (waarneming) en zenders (beweging) van sensomotorische informatie in de hersenstam en het ruggenmerg
"Deze formatie houdt al deze hersenmodules in staat van paraatheid en bepaalt mee welke module actief is door de relatieve activeringsnivo's in elke module steeds opnieuw in te stellen'"